De ID31E met de openSPOT 1

Instellen Radio

Hieronder beschrijf ik mijn eigen ervaringen met de ID31E i.c.m. de openSPOT. Ik weet dat er meerdere wegen zijn die naar Londen gaan. Dit is De methode welke ik gebruik en als zeer prettig ervaar, mede door de split display ervaring op de ID31E en het kunnen schakelen tussen meerdere profielen op de openSPOT. Voor het begrijpen van deze uitleg is enige kennis van D-Star vereist.

Voor het instellen van de Radio ga ik er van uit dat u ervaring heeft met het programmeren van een Icom D-Star radio. In de afbeeldingen zijn alleen de met rood omlijnde instellingen van belang voor het programmeren van uw radio voor de openSPOT. Uitgangspunt is een goed werkende reeds geprogrammeerde radio.

De software voor het programmeren vind u op de Icom website. Is het de eerste keer dat u uw radio programmeert dan adviseer ik u de bijgeleverde handleiding goed door te lezen. http://www.icom.co.jp/world/support/download/firm/

In onderstaand voorbeeld zie je de instellingen voor de Radio. In mijn geval is dit een ID31E. Maak een nieuwe “repeater” aan met de naam openSPOT. Dit doet u in het menu “Repeater List”. Deze kunt u in elke willekeurige “Group” plaatsen in de “Repeater List”. Ikzelf gebruik maar een beperkt aantal repeaters, dus ik heb een heel klein lijstje.

Laat het veld “Repeater Call Sign” en “Gateway Call Sign” leeg.

De “Duplexmode” moet worden uitgezet.

Stel vervolgens de coördinaten in van uw eigen openSPOT.

In het menu “Your Call Sign” stel je vervolgens “CQCQCQ” in. De openSPOT gaat iets anders dan gebruikelijk om met het connecten van een reflector. Je zend “REF001 A” om met reflector REF001A te connecten. A staat hier op de achtste positie.

Zie onderstaand voorbeeld voor de commando’s naar de openSPOT. CQCQCQ is hier het belangrijkste om een QSO te voeren.

Instellen van de openSPOT

Voor de uitleg over het instellen van de van de openSPOT verwijs ik u naar de handleiding. Leest u deze eerst goed door. De laatste Nederlandstalige versie kunt u vinden op: https://www.hamdigitaal.nl/algemene-informatie/

Log in op de openSPOT. Stel als eerste het modem in op D-Star. Druk op Save.

Stel nu de Connector in op DCS/XLX. Druk op Save.

Controleer de frequenties. Deze willen wel eens veranderen in het Connector menu. Kies in het pull down menu voor b.v. XLX088. Kies Module B. Stel vervolgens uw “Callsign” en de module van uw Radio volgens onderstaand voorbeeld in. Druk nu op Save.

De openSPOT is nu geconnect met XLX088B.

Selecteren DR mode op uw Radio

Stel nu de radio in op DR mode. U doet dit door het knopje “DR” twee seconden in te drukken. U kunt de DR mode op een later tijdstip weer verlaten door nogmaals het knopje twee seconde in te drukken.

Het scherm staat nu in in een split screen mode. Druk nu op RX+CS. U selecteert hiermee het bovenste gedeelte van het split screen.

Druk nu op de blauwe knop in het midden van de radio. Selecteer nu “Your Call Sign”.

Druk nu op de blauwe knop. Selecteer “CQCQCQ” uit het “Your Callsign” menu.

Druk nu op de blauwe knop.

Als het goed is heeft u in bovenstaand scherm een pictogram met 1 poppetje zichtbaar.

U kunt nu met de RX-CS toets en de DR toets schakelen tussen de bovenste en onderste regel. De onderste regel is voor repeaters en de bovenste voor de “Your Callsign” lijst.

Met de rotary knop kun je de selectie maken.
Zorg er voor dat repeater op “openSPOT” staat en “Your Callsign” op “CQCQCQ”.

Waneer u nu CQCQCQ vanuit de Radio uitzend dan bent u zichtbaar op het dashboard.

http://pa4tw.nl/xlx088/index.php

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.