Radio uitzendingen vanuit museum Het Reghthuys Giessenburg

Op zaterdag 31 augustus is het 45 jaar geleden dat Radio Veronica en Radio Noordzee hun radio uitzendingen vanaf zee staakten. Heel veel mensen kunnen zich met name deze laatste uitzenddag nog herinneren.

Tot 12 oktober is in het museum Het Reghthuys te Giessenburg een expositie over de zeezenders uit de jaren 60, 70 en 80 te zien. Door de jaren heen heeft Arie Rietveld veel items over de zeezenders verzameld en hij is zelf vaak in het museum aanwezig om het één en ander met leuke anekdotes toe te lichten.

Arie zelf is ook gelicenseerd radio-zendamateur en mag van het Agentschap Telecom 4 weken lang de speciale roepletters PD538RNI gebruiken. De roepletters verwijzen naar de uitzendfrequentie van Radio Veronica en de laatste 3 letters verwijzen naar Radio Noordzee Internationaal.

Arie is op 31 augustus vanuit het museum radio-aktief en gaat dan contacten maken met mede radio-zendamateurs waar ook ter wereld. Ondertussen wil hij ook graag het één en ander over de radiohobby toelichten. De weken daarna zal hij nog een paar keer vanuit het museum gaan uitzenden.

31 augustus is dus een leuke en speciale dag om de expositie te bezoeken maar ook op de andere openingsdagen is iedereen natuurlijk van harte welkom in het museum Het Reghthuys. Het museum is daarom op 31 augustus ook vroeger open. Vanaf 10.00 uur kunt u al in het museum terecht.

Expositie “Radiogolven”

De expositie RADIOGOLVEN geeft een beeld van de zeezenders radio Veroncica en radio Caroline.

In de zestiger- en zeventigerjaren waren deze zenders zeer populair. Miljoenen mensen, veelal de jongeren, luisterden dagelijks naar deze zenders. Disjockeys als Joost den Draaier, Tineke de Nooij, Eddy Becker, Rob Out en Lex Harding waren dagelijks te horen. Op 31 augustus 1974 werden deze zenders verboden. Velen hebben de laatste uren van de zender Veronica met tranen in de ogen gehoord en het dramatisch aftellen tot de laatste seconde meegemaakt.

Arie Rietveld uit Giessenburg was een fervente luisteraar en -nu nog- een fanatieke verzamelaar van alles wat met zeezenders te maken heeft. Zijn verzameling staat nu in het museum en geeft een goed beeld van deze rumoerige tijd met de vele piratenzenders.

Naast verzamelaar is Arie Rietveld ook een enthousiaste zendamateur. Vanuit het museum zal hij regelmatig contacten leggen met collega zendamateurs vanuit de gehele wereld.

In de jaren 80 en 90 waren de “bakkies” ook erg populair en niet alleen onder de vrachtwagenchauffeurs . Ook hieraan wordt in deze expositie ruim aandacht besteed.

De expositie RADIOGOVEN is een nostalgische expositie over de 2e helft van de 20e eeuw waarbij ook muziek uit die periode volop te horen is.

De expositie is te zien tot en met zaterdag 12 oktober 2019. Het museum aan de Dorpsstraat in Giessenburg is elke woensdag- en zaterdagmiddag open van 13.30 uur tot 17.00 uur. Het museum is op elke woensdag- en zaterdagmiddag van 13.30 uur tot 17.00 uur.

Bron: http://www.museumhetreghthuys.nl

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.