WSPR op WEBSDR Leiden

Op de WebSDR van Leiden is het nu ook mogelijk om diverse modus direct te converteren naar leesbare text of plaatjes. Hierdoor is het mogelijk om direct FAX, RTTY, NAVTEX en WSPR te decoderen en zichtbaar te maken zonder tussenkomst van speciale software.

De WEBSDR Leiden maakt gebruik van OpenWebRX. Dit programma is ontwikkeld door András Retzler (HA7ILM). Meer over OpenWebRX kun je vinden op de website: http://sdr.hu. Wanneer je overweegt een SDR ontvanger te bouwen is het zeker interessant om te overwegen deze software te gebruiken en op een linux server te installeren. Als ontvanger gebruikt WEBSDR Leiden de KiwiSDR in combinatie met een loopantenne welke alleen voor ontvangst geschikt is. Meer informatie hier over kunt u vinden op de website van WEBSDR Leiden.

Met de extra modules is het ook mogelijk WSPR (spreek uit als whisper) te bekijken. Dit is best leuk om te ontdekken hoe deze modus nu precies werkt. De Leidse WEBSDR.

Selecteer bij de instellingen de WSPR mode (zie foto hierboven). Selecteer vervolgens de band waarop je wilt luisteren. De webSDR stemt nu zelf op de gewenste frequentie af. Je hoeft nu niet meer veel te doen.

Whisper werkt in tijdsloten van 2 minuten. Elke 2 minuten zenden de gesynchroniseerde zenders hun roepletters, locatie en het zendvermogen uit. Er worden geen QSO’s gemaakt. Het zijn Simplex verbindingen. Met Whisper kun je zien of er condities zijn (ontvangst). Mocht je zelf een whisper zendertje in de lucht willen brengen om b.v. je antenne te testen dan zijn er genoeg voorbeelden over WSPR op internet te vinden.

De ontvanger gaat nu eerst in sync mode. (zie afbeelding hierboven) Dit is om er voor te zorgen dat de ontvanger precies mee loopt in de 2 minuten sequence. Zodra de ontvanger synchroon loopt schakelt deze over in de running mode.

De ontvanger ontvangt nu 2 minuten lang de WSPR signalen. In het bovenste waterfall scherm worden de 2 minuten duidelijk gemarkeerd met een horizontale witte lijn. De ontvanger decodeert nog helemaal niets. Hij ontvangt alleen.

Na 2 minuten begint de WebSDR met het ontvangen van de volgende 2 minuten. Tegelijkertijd decodeert hij de eerste ontvangen 2 minuten. Dit is goed te zien in de WSPR viewer i.c.m. de bovenste waterfall. De WSPR viewer geeft de status en de gedecodeerde stations worden zichtbaar.

Bovenin de bovenste waterfall zie je het decodeer process. De signaal sterkte van de ontvangen stations en indien hij het kan decoderen de roepletters van het ontvangen station.

De software gaat nu de ontvangstberichten op internet plaatsen. Op de WSPR website kun je een kaartje terug vinden met de ontvangen stations. De informatie wordt onder de roepnaam PE1PDC weggeschreven. Ik gebruik de volgende instellingen op de WSPR website.

De stations zijn nu zichtbaar.

Naast WSPR is het ook mogelijk FAX, RTTY en NAVTEX te ontvangen. Op een regenachtige dag erg leuk om eens mee te spelen.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.