HUIZEN, EEN RIJKE RADIO HISTORIE. (DEEL 3)

Antennes op een draaitafel

In 1937 komt het Philips Lab met het inventieve idee om een unieke draaibare antenne opstelling voor de PHOHI zenders te ontwikkelen. met deze draaibare antennes werd het mogelijk om in alle richtingen uit te zenden. Stalen rails in een cirkel met een doorsnede van 48 meter maakte het mogelijk om de 63 meter hoge grenen houten masten in alle richtingen te draaien. De houten constructie maakte het mogelijk om op elke toren 2 stralers en 2 reflectoren te plaatsen. Dit gaf de antennes het beoogde richtingseffect. De openingshoek van de antenne was 15 graden. De versterking van de antenne was hierdoor 24 x.

De oorlog gooide echter roet in het eten van het PHOHI avontuur. 14 mei 1940 werden de zenders door de genie opgeblazen. Tijdens de oorlogsjaren werden de zenders gerepareerd door de Duitsers. De bezetter misbruikte de zender voor propaganda doeleinde. Een anecdote verteld dat een technicus in de oorlogsjaren de antennes zo gesaboteerd had dat de zender richting Alaska uitzond.

In oktober 1945 kwam de PHOHI zender weer terug in de ether onder de naam Radio Nederland. Vanaf 15 april 1947 werden de uitzending verzorgd door de Stichting Radio Nederland Wereld Omroep. Dit heeft tot 11 maart 1958 geduurd. dit was het definitieve einde van het PHOHI avontuur.

Demontage PHOHI antennes

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.