Huizen, een rijke radio historie. (deel 2)

De begin jaren van PHOHI Radio.

Op 11 maart 1927 slaagt Philips in hun Radio Laboratorium Eindhoven er in om met experimentele radio uitzendingen Indië te bereiken. De zender met de roepletters PCJ overbrugt als eerste ter wereld een afstand van 16.000 Km. Koningin Wilhelmina sprak op 1 juni 1927 rechtstreeks via de kortegolfzender vanuit het Laboratorium in Eindhoven tot landgenoten in Oost- en West-Indië. De experimenten werden enthousiast ontvangen. Mede hierdoor wordt op 18 juni 1927 de PHOHI opgericht.

PHOHI was een omroep zender van Philips en de naam was een afkorting voor Philips Omroep Holland Indië. Huizen wordt vanwege de gunstige ligging gekozen om een zendstation te bouwen. In september 1928 wordt er gestart met proefuitzendingen op de 16.88 Meter. De zender is zeer sterk en in alle uithoeken van de wereld te ontvangen. De testuitzendingen bestonden uit gesproken woord en muziek.

De Antennes in 1928

De vergunning van de PTT laat erg lang op zich wachten. In 1932, 5 jaar na de eerste test uitzendingen, verstrekt de PTT dan ook uiteindelijk de vergunning.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.