Huizen, een rijke radio historie.

In oktober 1927 wordt de Huizer Zender de N.D.O. in gebruik genomen. De afkorting N.D.O. staat voor Nederlandse Draadloze Omroep en is een initiatief van de K.R.O, N.C.R.V. en de N.S.F. De zender was opgesteld aan de rand van de Zuiderzee waar later het Philips gebouw stond en nu de Lidl het nieuwe hoofdkantoor bouwt.

De antennes waren 2 stalen masten met een hoogte van 65 meter. Ze stonden 250 meter uit elkaar en er was een drie draads T antenne gespannen tussen de masten. De uitzendingen waren in de lange golf op de 1875 meter. In die tijd zonden bijna alle omroepen uit in de lange golf.

Het gebruik van de lange golf kwam door de conferentie van Luzern in Nederland onder druk te staan. De frequentie werd toebedeeld aan een Roemeense zender

In 1935 was het dan ook einde verhaal voor de N.D.O. en werden de torens in Huizen opgeblazen.

Op oude zenderschalen is Huizen nog terug te vinden. Zo ook op deze schaal hieronder afgebeeld.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.