De kerstgroet van Grimeton

De titel van dit artikel doet vermoeden dat het om een spannend jongensboek gaat. Niets is echter minder waar. Het plaatsje Grimeton ligt in Zuid-Zweden. In een gebied van 110 hectare groot bevindt zich de schuilplaats van een imposante zender. Over een schuilplaats kun je niet echt meer spreken. De 6 imposante antenne masten van ieder 127 meter hoog, staan in een strakke lijn op een rij. Dit Radio station is gebouwd tussen 1922 en 1924 en verzorgde de trans-Atlantische communicatie met Radio Central op Long Island in de Verenigde Staten. Dit heeft hij tot de jaren 50 gedaan.

De laatste tijd ben ik weer aan het struinen over de korte golf. Vroeger deed ik dit met mijn kortegolf transistor radio vooral in de nachtelijke uren. Met een oortje in mijn bed lag ik dan te luisteren naar de meest exotische radio zenders. Door de komst van de moderne technieken in huis is dit niet meer dan een herinnering aan spannende radio tijden. De vele computergestuurde apparatuur in huis maken het luisteren naar de kortegolf op een transistor radio onmogelijk.

Dit jaar ben ik 51 geworden. Op mijn verjaardag werd een paketje bezorgd. Zover ik wist had ik niets bij Ali besteld, dus mijn eerste vermoede was dat dit een pakketje voor de buren was. Toen ik op het label keek zag ik dat het voor mij zelf bestemd was. Tot mijn verassing zat er een bluetooth JBL speakertje in met een felicitatie van mijn zwager uit Haarlem. Met dit speakertje heb ik nu het grootste plezier om weer naar de middengolf en kortegolf te luisteren. Dit doe ik door middel van WebSDR.

De Zender uit Grimeton zend op 24 December 8:00 uur UTC (Dan is het hier 9:00 uur) een kerstgroet uit. Dit gebeurd op de frequentie 17,2 KHz. Dat is een erg lage frequentie (Very Low Frequentie – VLF). De uitzending is in CW. Een half uur voor de uitzending beginnen ze met de testuitzending. De uitzendingen worden gedaan met de originele ALEXANDERSON machine zenders. 

Ik ga de zender proberen te ontvangen via de WebSDR van Leiden.

Link: http://kiwi-sdr2-leiden.impactam.nl:8073/?f=17.20cwnz8

Fijne feestdagen van Dick en Sonja 73’s de PH0DV and XYL.

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.