DMR en C4FM op XLX204 module D

Met de XLX204 reflector moet het nu mogelijk zijn om met DMR en C4FM (Crossmode) te connecten (Geen D-Star). Dit kan, in tegenstelling tot de RF Shark IP Connector, met iedere willekeurige hotspot. Op XLX204 is hier module D voor gekozen. Een module is een kamertje op een XLX reflector. Probeer geen DMR of C4FM op andere modules dan module D, om rede dat hierdoor het D-Star verkeer in Nederland wordt verstoord.

  • XLX204 adres: xlx204.ph0dv.nl
  • Module D: Private call 4004
  • Talkgroup 9

Uitleg

Je kunt met je hotspot gewoon connecten met XLX204. Het adres is xlx204.ph0dv.nl. Zodra je geconnect bent kun je een module selecteren. Dit doe je door eenmalig een private call te maken naar 4004. Je komt dan uit op module D op XLX204.

Het uitdrukkelijke verzoek om DMR en C4FM experimenten alleen op module D uit te voeren.

Als Talkgroup voor de test gebruiken we Talkgroup 9. Zet je portofoon dus op lokaal 9.

profielen

In de openSPOT kun je een profiel voor XLX204-D instellen. Dit is makkelijk voor het omschakelen naar andere netwerken. Meer informatie over het gebruik van profielen op de openSPOT kun je vinden in de handleiding onder het hoofdstuk Config profile settings op pagina 41. De handleiding kun je vinden op de HamDigitaal website: https://www.hamdigitaal.nl/download/algemene-informatie/openSPOT-Gebruikershandleiding-141.pdf

Op youtube staat een filmpje over het instellen van profielen in de openSPOT. Pas 1 van de profielen aan voor gebruik met XLX204-D.

Youtube openSPOT profiles: https://www.youtube.com/watch?v=gDt3WNsEYGc

Ga verder met de instellingen in het profiel welke je wilt gebruiken.

Connectors

Selecteer in de menu balk Connectors. Kies als Active connector -> Homebrew/MMDVM.

Scrol nu naar beneden. De instellingen staan in onderstaande afbeelding. Gebruik hier je eigen roepletters en CCS7 ID. Druk vervolgens op Save.

Selecteer in de menu balk Modem. Selecteer hier DMR of C4FM. Druk vervolgens op Save.

Zodra je bent geconnect met XLX204 moet je de module D selecteren. Dit kun je doen door een private call te maken naar 4004. Indien dit nog niet in je portofoon is geprogrammeerd dan kun je een private call maken vanuit de openSPOT. Als je een andere module wilt selecteren dan moet je eerst disconnecten d.m.v. een Private call naar 4000.

Houd er rekening mee dat module A voor D-Star aan veel internationale D-Star reflectoren is gekoppeld. Module B is het Nederlandse XLX D-Star netwerk. Module C is van uit het verleden D-Star Flevoland. blijf hier dus weg met DMR en C4FM.

Als alles is goed gegaan verschijn je nu op het dashboard van XLX204 in de module D. Het dashboard kun je vinden op: http://xlx204.ph0dv.nl

De instellingen voor een jumbospot (PI-Star) moet ik nog uitzoeken. Maar ook dit is mogelijk. Aan het gebruik van een XLX reflector zitten meer voordelen dan de IP SharkRF IP connector. Zo kunnen er ook andere merken dan openSPOT gebruik van maken en is er een mogelijkheid  voor het aansluiten van een repeater. Ook is het mogelijk om middels transcodering D-star mee te laten doen. Hiervoor is een AMBE board nodig.

Ik ben benieuwd of de kwaliteit net zo goed is als de SharkRF IP Connector. Experimenten moeten dit uitwijzen. Ik hoor graag hoe e.e.a. werkt. Opmerkingen kun je onder dit bericht plaatsen.

 

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.