Audio issues met de MD380/MD390 icm openspot.

Enige tijd geleden heb ik kunnen experimenteren met een MD390 in combinatie met de openSPOT. Soms hoor ik nog wel eens klachten over de audio kwaliteit en soms is idd de audio niet goed. Misschien dat het volgende je op weg kan helpen. Doe niet alle wijzigingen in 1 keer maar test een wijziging eerst en heeft het geen of slechter resultaat, zet dan eerst de wijziging terug voordat je verder gaat.

Kalibreren

Het is noodzakelijk je openSPOT te kalibreren. Dit moet je als eerst doen. De openSPOT kalibreer je tezamen met je portofoon. De uitkomst van de kalibratie verschilt per type en merk portofoon. Heb je de openSPOT gekalibreerd op een Hytera dan zal een Tytera slecht klinken. Hieronder een filmpje hoe je kunt kalibreren.

Ref Frequency “Medium”

In de code plug kun je de Ref Frequency op medium zetten. In sommige gevallen helpt dit. Dit doe je in Channels Information op de kanalen welke je gebruikt in combinatie met de openSPOT. Standaard staat deze instelling op “Low”.

Klik op de afbeelding

Onderbreken van geluid elke 1 seconde

Onderbreekt het geluid elke seconde dan is jouw porto niet in staat om “talker alias” te ontvangen. Het versturen van “talker alias” gebeurd tijdens het gesprek en als je porto hiervoor niet geschikt is wordt elke seconde het gesprek hinderlijk onderbroken. Je kunt het verturen van talker alias uitzetten in de openSPOT. Zet eerst de advanced mode aan (vinkje rechts onder) en kijk in het menu settings.

Klik op de afbeelding

4FSK of 4FSK RC

Voor de MD380/390 kun je spelen met de 4fSK instellingen. Probeer deze eens zonder RC (Raised Cosine) of met RC.

Voor meer info over Raised Cosine zie WiKiPedia.

Klik op de afbeelding

Operating Practice

Houd de microfoon +/- 25 cm vanaf je mond bij moduleren. Moduleer rustig dan ben je het beste verstaanbaar. Het is gebleken dat de MD380 slecht tegen harde pieken in de modulatie kan. Je kunt dit verbeteren met een externe microfoon. Schreeuw niet te hard en het is uit den boze om in de microfoon te blazen. Bij de ontvanger blaas je dan bijna letterlijk de speakers er uit. DMR is voor professional communicatie en daar gaat verstaanbaarheid boven kwaliteit.

Paardenmiddel

Het laatste paardenmiddel is dat ik wel eens heb gelezen dat de MD380/390 niet helemaal op frequentie staat. De oplossing was dan om de frequentie in stapjes van 1 KHz te verhogen of verlagen.

Als iemand nog tips heeft dan kunt u een opmerking plaatsen 🙂

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.