AIS op APRS.FI

Vanmiddag op de weg naar huis spotte ik dit enorme schip. Thuis gekomen direct gekeken of ik hem ook op de AIS ontvanger zag staan. Met het MMSI de juiste gegevens opgehaald. Het gaat hier om de Magellan. Dit schip is maar liefst 221,55 meter lang en is een middelgroot cruiseschip. Het vaart onder de vlag van de Bahamas en vaart naar diverse Europeesche steden maar ook op West-Indië.

Sinds enkele maanden is er weer AIS informatie beschikbaar op aprs.fi. De ontvangst stations PE1LWI en PH0DV sturen de APRS informatie door. PE1LWI ontvangt de AIS met een dAISy AIS ontvanger. Dit kleine wondertje ontvangt AIS signalen op beide AIS frequenties en werkt zeer goed met shipplotter. Het ontvangststation van PH0DV is op dit moment een Motorola GM380 met een discriminator uitgang naar een laptopje met GNU AIS.

Bij een calamiteit op het water zijn goed de reddingsboten op het Markermeer, Gooimeer en Eemmeer te volgen. Mee luisteren kan met een VHF scanner op kanaal 16 en 67 van de marifoon band. AIS geeft dan een extra dimensie.

 

 

Wilt u ook AIS berichten doorgeven op APRS.FI kijk dan op deze pagina: https://aprs.fi/page/ais_feeding

 

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.