ROAMING SCANLIST DMR voor de CS700/CS750/MD380/MD390

6122_4

Door Dick, PH0DV en Rutger, PA3CQJ
Dit document is hier te downloaden: MD380-roaming-scanlist-uitleg

Inleiding
Voor mobiel gebruik van DMR apparatuur is er de wens voor een automatische scanlist op b.v. TG204. Met een dergelijke scanlist is het niet meer noodzakelijk om van zone te veranderen tijdens het auto rijden zodra de repeater buiten bereik is. Ook is het niet meer noodzakelijk om te onderzoeken welke repeater zich in uw omgeving bevindt. Dit om de verkeersveiligheid te bevorderen.

Dit document beschrijft de manier om een dergelijke scanlijst in te stellen voor de MD380, MD390, CS700 en CS750. De testen zijn gedaan op een CS700 welke softwarematig overeenkomt met genoemde modellen. De testen zijn gedaan met de codeplug van PA3CQJ.

Werking van de Scanlist
Uitgangspunt van deze scanlist is dat u de portofoon onderweg niet meer hoeft in te stellen en dat waneer u van West naar Oost Nederland rijdt, de portofoon automatisch overschakelt op een beschikbare repeater. Het is echter geen “roaming” zoals we dit kennen in de Hytera DMR apparatuur. De scanlist kan dan ook geen signaal sterkte meten en zal de eerste de beste repeater selecteren welke hij ontvangt. Dit kan dus ook een zwakkere repeater zijn als u in een gebied rijdt waar 2 of meer repeaters beschikbaar zijn.

Voordat u vertrekt zet u de zone op “TG Scan” en de kanaal keuze schakelaar op kanaal 1. U heeft nu het kanaal “Scan 1 204” geselecteerd. U ziet nu dat de portofoon automatisch gaat scannen. U hoeft geen scan knopje o.i.d. In te toetsen het selecteren van dit kanaal is voldoende. De portofoon wacht nu tot hij iets ontvangt op 1 van de repeaters uit de scanlijst. Zodra de portofoon iets heeft ontvangen, onthoudt hij welke repeater dit is. Dit wordt uw TX frequentie. U zendt dus uit op de frequentie waar de portofoon als laatst iets ontvangen heeft.

RoamScan1

U vertrekt dus vanuit West Nederland. U bevindt zich in het gebied van repeater A. Zolang u nog niets ontvangen heeft kunt u nog niet uitzenden. Indien u uw mike indrukt zendt u niet uit. Zodra u een tegenstation ontvangt via repeater A kunt u uitzenden. Zodra u de mike weer los laat gaat de portofoon weer scannen. U kunt nu nog steeds uitzenden over de laatst ontvangen repeater. Zolang u in gebied A rijdt zendt u dus over repeater A (afbeelding 1).

U rijdt nu verder naar het oosten. U komt nu in een gebied waar zowel repeater A als repeater B kan worden ontvangen.

Zolang u nog niets ontvangen heeft zendt u nog steeds uit op repeater A. Zodra nu een uitzending binnen komt op TG 204 dan zal de portofoon zowel repeater A als repeater B ontvangen. Afhankelijk van welke repeater de scanlist als eerst tegen komt wordt nu de uitzendfrequentie bepaald.

In dit gebied kan het dus gebeuren dat u het tegenstation de ene keer via repeater A ontvangt en de tweede keer via repeater B. Uw TX frequentie schakelt in dit gebied per doorgang dan ook tussen repeater A en repeater B.

RoamScan2

Dit kan een nadeel zijn in een omschakel gebied daar de repeater A steeds zwakker van signaal wordt enrepeater B steeds sterker. De scanlist kan echter geen selectie maken op signaal sterkte (afbeelding 2).

RoamScan3

Uiteindelijk komt u terecht in het gebied B. Als u gebied A/B verlaten heeft met als laatste ontvangst frequentie repeater A dan kunt u wel uitzenden maar dit zal niet ontvangen worden door repeater A omdat deze buiten bereik is. U moet dan weer wachten tot er een uitzending is geweest op repeater B. Dit wordt dan uw TX frequentie (afbeelding 3). Over het algemeen gaat dit goed omdat het druk genoeg is op TG204.

Veel plezier en rij veilig!

73 PH0DV – Dick. Email: Dick.vos@ph0dv.nl Web: http://www.ph0dv.nl

 

 

6 comments
 1. Hallo,
  Aangaande uw beschrijving over de roaming scanlist heb ik volgende vraag.
  Zelf heb ik een BFDX waar ik ook de autoscan kan instellen.
  Ik heb netjes een zone TG206 scan aangemaakt, daarin een digitaal kanaal maar hoe moet het dan verder? Welke gegevens dien ik dan in te voeren. Welke scanlist, colorcode repeaterslot, rx freq,tx freq etc etc.
  In de map scan heb ook een TG206 scan gemaakt met de members channels.
  De te scannen kanalen heb ik in hun zone individueel aangevinkt als Auto Scan.
  Graag had ik een printscreen laten zien maar dat gaat niet langs deze eg en ik heb uw mail adres helaas niet. Ik zou mijn toestel willen laten autoscannen in slot 1 maar zowel color 1 als 2 om van noord belgie naar zuid belgie te rijden. Maar als ik mijn toestel nu op zone TG206 zet en op kanaal 1 krijg ik channel 87 rx 400.00000 tx 400.0000 dus ik denk dat er iets niet klopt.
  Natuurlijk is dit een ander toestel maat de structuur is het zelfde want hij scant wel degelijk alleen hoor ik niets. Enig idee?
  ON7BBR Rudi

  • Hallo Rudi,

   Ik ben niet op de hoogte van de BFDX hoe e.e.a. moet worden ingesteld. Waar het om gaat…. Je maakt een scangroup met alle TG’s 206 kanalen die je in je code plug hebt staan. Deze scanlist stel je zo in dat de porto uitzend op het laatst ontvangen TG206 kanaal. Deze scanlist zet je in een zone onder een kanaal en als je daar op gaat staan dan gaat hij vanzelf scannen. Op dat kanaal waar je deze scangroup instelt stel je verder geen frequenty oid in. Dit is n.l. niet van belang. Wat je wel in moet stellen is dat hij automatisch begint met scannen van de scangroup 206. Hoop dat het zo lukt.

   73’s
   PH0DV
   Dick

 2. Bedankt Dick,
  Ongeduldig dat wij amateurs zijn heb ik wat experimenteel bezig geweest.
  Ik heb dus zoals u beschreven hebt een zone TG206 (in mijn geval aangemaakt) .In deze zone heb ik dus een kanaal aangemaakt . met cc 0 , repeater slot 1 , default adress 206 en bovenaan de verwijzing naar scanlist scan 1 206. Deze heb ik dan aangemaakt in de map scan met de verwijzing naar de repeaters die hij moet scannen.En……hij doet het denk ik want ik hoor traffic.
  Dus we zijn op de goede weg , bijkomende vraag PA verwijst naar TG2041,TG2042,TG2043 en TG2044 jullie hebben ook 4500 . PI0ZLB zie ik valt onder TG2043 ipv TG2044 is er geen oost meer?. en de TG4500 gebruiken jullie die landelijk? Heb je een adresje waar ik kan zien aan welke talkgroepen ik jullie repeaters moet geven rijdend in nederland ( ik ben grensbewoner).
  Tnx 73

  • Hallo Rudi,

   je hebt Talkgroupen en Reflectors. 4500 is een reflector (net als bij D-Star) en deze is gekoppeld aan TalkGroup 204. Een reflector benader je via een locale Talkgroup. Dus je koppelt de repeater of je hotspot op Talkgroup 9 aan reflector 4500. Deze methode wordt gebruikt als je b.v. een hotspot hebt die niet met Talkgroups overweg kan of als bepaalde Talkgroupen geblokkeerd worden in een land. Dan gebruik je reflectors. Volgens mij kun jij vanuit Belgie via de repeaters gewoon onze Talkgroupen in Nederland benaderen dus dan kun je de reflectors vergeten. Wat we afgesproken hebben in Nederland is dat op Tijdslot 1 is op de repeaters 204 (landelijk) gekoppeld. Je begint een QSO dus altijd op 204. Dit is een statische Talkgroup en deze zit altijd vast aan Tijdslot 1 op de repeaters. Je kunt er dan voor kiezen om QSY te gaan naar Tijdslot 2 en b.v. naar Nederland Midden. Dit de je op het 2de tijdslot en dit is een dynamische Talkgroup. Knijp je de mike in op TS 2 Midden Ned. op een repeater dan koppel je deze Talkgroup voor 15 minuten aan TS2 van deze repeater. Meer info op HamDigitaal: https://www.hamdigitaal.nl/brandmeister-tijdsloten-en-talkgroepen/

Add Comment

Required fields are marked *. Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.